10 december: Julgrisen slaktas i svinottan.
Slakten av grisen ägde rum i tidigt otta. Redan vid två tiden på morgonen kunde det hända, att slaktaren anlände. Efter det han erhållit förtäring till vilken hörde åtskilliga supar brännvin så kallade slaktsupar, leddes grisen från stian in i köket, varest på "köksfyren" skållvattner kokade. Här vid ljuset av stickbloss "stacks" grisen och skållades. När grisen var skållad och rakad, bars den in i stugan, där uttagning av inälvor och styckning förrätades. Allt skulle vara klart innan det blev dager varefter kvinnornas arbete vidtog, som i regel undanstökades under dagen och kommande nattens lopp. Som en egendomlig sed kan nämnas, att vid tillredning av slakten , man allitd skar bort och kastades ut ett par småflikar, som finnas vid hjärtats övre bas och vilka benämdes olydnadsöron. Dessa fick inte ingå i "hackematen" för då blev barnen olydiga om de åt av dem.
När man slaktade grisen så tog man vara på nästan allt. Av blodet så bakade man paltbröd, av inälvorna så lagade man sylta av. En del fläsk saltades ner och en del åt man färsk.
Inälvorna togs ut och rengjordes noggrant för att användas till blodkorv, fläskkorv och leverkorv. Istret togs om hand, det blev till flott, som ofta breddes på smörgåsarna istället för smör. Huvudet gjordes det en god sylta av, man blandade även in annat fläskkött i syltan |
Detsamma till dig!!!
SvaraRaderaKram Mimmi
Intressant att läsa om gamla tider och traditioner! Ja, tänk, så det var tidigare och att tänka sej att de ju inte hade frys, när de skulle tillreda hela grisen på en gång....! Min farmor konserverade allt - vilket jobb!!!
SvaraRaderaHärliga mysbilder och jag kan tro att det blev en och annan smakbit när ni gjorde pepparkakor och godis - en kul syssla tillsammans!
Ha en skön helg!
Kram
Lisa
Önskar dig detsamma, Sandra!
SvaraRaderaHär har jag hållit på och piffat och hunnit med att laga till kalvsylta :)
Kram från Australien♥
Såå mysiga bilder kul att få läsa om gamla traditioner det tackar man för ..... Ha en mysig lördag Kram Karina
SvaraRaderaDet är alltid kul att höra om hur man firade jul förr!
SvaraRaderaJag blåste nästan bort igår...
kram o ha en fin dag!
Mysigt att läsa om gamla traditioner
SvaraRaderaIdag ska jag ha pyssel lördag med min syster och våra döttrar mysigt
ha en skön helg
Åhh så mysiga bilder, och så intressant att läsa om Julens förberedelser förr!
SvaraRaderaHa en fin Adventshelg
Kramar Kathrine
Så mysiga jul bilder Sandra, en blå hyacint så fint!! Jag kör med bara vita, men ohhh så sugen jag blev på en blå nu :-)) Underbara bilder i förra inlägget på ditt skåp, så fint med lärk och fattigmans silver ihop, och den uppstoppade fågeln är urcharmig!!
SvaraRaderaHa en fin myslördag nu, de ska jag också ha :-))
Kraaaaam P
Kan inte vara svårt att ha en mysig lördag i ditt härliga hem Sandra:))
SvaraRaderaMyskram Malin
Mmm vilka härliga bilder du har idag Sandra. Här ska vi allt oxå ha en myslördag och försöka tillverka lite julgodis, rocky road som ni gjorde igår är ett måste.
SvaraRaderaHa de nu så mysigt, kram Ing-Britt
Hej Sandra
SvaraRaderaIntressant å läsa :)
Hoppas allt e väl....
å missa nu inte....
S
A
T
U
R
D
A
Y
S
H
O
W
O
F
F
De e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN :)
Håkan
Hej, det var intressant läsning! Tänk hur annorlunda livet var förr..
SvaraRaderaHa en mysig kväll, vi ska äta julmiddag med T:s föräldrar. Sen ska jag jobba inatt..
Kram
Vad härligt det låter med en icke planersd dag,hoppas att den har varit bra.
SvaraRaderaVad mysigt det är att läsa dina historier.
Ses i morgon.
Kram Thess
Vackra bilder, som vanligt! Hoppas ni fick en fin dag. Här har vi haft underbart vinterväder idag!
SvaraRaderaHa en fortsatt fin helg!
Kram Kristina
Önskar dig detsamma och du är bara sååå bra. Ville bara säga det hihi!
SvaraRaderaKramkram
Hej Sandra!
SvaraRaderaVilket intressant inlägg, kul att få läsa om hur det gick till med slakten av julegrisen förr i tiden. Min pappa som växte upp under väldigt fattiga förhållanden i Finland under krigstiden har berättat att när de slaktade sina grisar brukade han dricka varmt grisblod! Blä, låter inget vidare om du frågar mig:)
Hoppas du haft en mysig lördag!
Vad fint med hyacinten i plåtburken
Kraam Jenny
Ja du vi har grisen att tacka för mycket gott så här i jule tider men rocky road får vi kanske tacka leila för :)
SvaraRaderaHa de gott och mysigt!
Kram Katha
Kul att läsa!!Fast jag äter inte kött själv....Kramen Lisbeth
SvaraRaderaGod Morgon!
SvaraRaderafinafina bilder.julgodis är ju TOKGOTT!
K R A M