15 december 2011

PEPPARKAKOR

15 december: Nu bindes julkärven
En julkärve, eller äldre nek, är en form av fågelmatning som består av en sädeskärve av havre som av tradition sätts ut till småfåglarna kring jul. Julkärvar har varit särskilt vanliga i Norden, och kan spåras tillbaka till 1700-talet men är troligen väsentligt äldre. Förr i tiden var bönderna rädda för småfåglarna, som kunde göra stor skada på säden. De trodde att om fåglarna fick en egen kärve av den fina, dyra säden till jul, så skulle de vara mindre glupska under året. Julkärvar tillhör de julattiraljer man ibland kan se på julkort.

Nek är ett föråldrat uttryck från Västsverige. I vissa berättelser var det inte till för fåglar utan för asaguden Tors bockar. Neken skulle sättas upp på julafton och det fick inte doppas i grytan förrän neken var uppe. Den skulle vara så hög som möjligt och det tävlades om att få den högsta kärven. Man trodde bland annat att den skulle skydda mot blixtnedslag under året
Tack för alla krya på sig hälsningar, kan säga att jag lyfte mig knappt från soffan förrän på kvällen.
Men känner mig fortfarande helt utslagen.
Sådan tur att man har förberett det mesta här på bloggen och julstöket är så gott som klart, ibland känns det så skönt att vara ute i god tid..
Barnen bakade lite pepparkakor förra fredagen.
Gillar verkligen dessa gamla formarna
Såklart har jag sett FEL i receptet det ska vara 12 DL mjöl och ta fram degen en stund innan ni ska baka annars är den rätt hård
Receptet kommer från en barndomsvän, som även har en blogg där hon bland annat  bloggar om LCHF, kolla in HÄR

Lite historia om pepparkakan

Det finns noteringar från 1444 om att nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen. Det var de många kryddorna som lindrade nunnornas magbesvär. På den tiden ingick förutom de traditionella kryddorna kanel, ingefära och kryddnejlika även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal i degen. Som sötningsmedel användes honung.

Från början var pepparkakan en året-runt-kaka som ofta såldes i medicinskt syfte. Först på 1800-talet blev pepparkakan en julkaka, troligen beroende på att allmänheten då fick möjligheter att köpa både socker och mjöl. Till jul ställde man alltid till med storbak av allehanda favoritbröd

Ha det så gott!
kram
sandra

29 kommentarer:

  1. Det receptet ska jag prova, har aldrig gjort degen själv innan, trodde det va svårt :) och kärve vill jag ha, undra vat man köper det.... Puss!!!

    SvaraRadera
  2. Det är så intressant att läsa historia kring våra traditioner.

    Själv kan jag inte säga att jag är fas med julens förberedelser, det har kommit så mycket annat emellan.

    Skönt att höra att du är på bättringsvägen. Har förstått att det är många som är förkylda i dessa dagar.

    Du visar underbara bilder i dina senaste inlägg!!!

    Önskar dig en fin dag!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  3. Mysiga bilder :)) får nog bli en omgång pepparkakor
    till:))

    Kram på dig!

    Kråke

    SvaraRadera
  4. God morgon !
    Skönt att du ör på bättringsvägar.
    Ingeng kul att vara sjuk.
    Själv har jag också varit kraslig det sista veckan.

    Mysigt med pepparkaks baket.
    Receptet är lik som jag har fått av Anna /Vita Verandan.

    Fortsätt att krya på dig !
    Ha en fin dag ! Kramar Sirpa

    SvaraRadera
  5. Åh vad kul det är att få lite historia!! Och helt underbara bilder!
    Ha en riktigt fin dag!
    Kram/Lena

    SvaraRadera
  6. Hos dej lär man sej något nytt varje dag i din lilla "julkrönika" från förr i tiden! Det är verkligen intressant och så fint du illustrerar varje inlägg dessutom!
    Tack för receptet och fortsätt krya på dej nu!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  7. Godmorgon Sandra!

    Hoppas du är på bättringsvägen!
    Det är så himla kul att läsa om all historia kring julen, du gör det så bra!

    Fina julinspirerande bilder som alltid!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  8. Så fint och engagerat du skriver om julen, kul att läsa varje dag! Härligt med gamla traditioner. Fortsätt krya på dig och ta hand om dig! Varmt te, mys och praliner är ett bra tips mot förkylning...:)
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  9. Hejsan!
    Så tråkigt att du inte känner dig riktigt kry. Men du hinner nog bli frisk till jul iaf.
    Sån tur att du inte är som jag, allt sker i sista stund :).
    Krya på dig, kram Ing-Britt

    SvaraRadera
  10. Som alltid underbara inlägg !
    Läser att nunnorna hade citron och pomeransskal i sina pepparkakor , det måste ju bli riktigt gott .

    Varma kramar/Lotta

    SvaraRadera
  11. Hej! Mycket inspirerande bilder du bjuder på. Gillar dem grymt!
    Önskar dig en KANON trevlig dag!
    Kramkram

    SvaraRadera
  12. Jag använder kardemumma och lite pomerans i min pepparkaksdeg. Sist jag bakade vart det ganska mycket deg kvar. Den blev lite kvarglömd nästan en vecka. Men som de pepparkakorna smakade, underbart!!!! Samma deg men totalt olika smak på kakorna. Så nästa år ska jag planera mitt pepparkaksbakande lite bättre :)

    SvaraRadera
  13. ...ich finde deinen Blog sehr schön :O)

    liebe Grüße
    aus Deutschland
    Ulrike

    SvaraRadera
  14. Ambitiöst med egen deg. Önskar jag hade det tålamodet!

    Det är galet kul med mängder av olika pepparkaksformar. jag fick min mammas gamla så nu börjar jag samla på mig en del själv =)

    SvaraRadera
  15. Nice cookies !! i wish i could taste them !!...seize the day darling....love from me....xxx...

    SvaraRadera
  16. Oj, ska julkärven bindas nu!
    Jag köper nog en färdig i stället men det är nog också dags. Fåglarna verkar inte så förtjusta i dem men det hör till ändå.

    Hoppas att du snart mår helt bra!
    Agneta

    SvaraRadera
  17. Det ser så mysigt ut med pepparkakor och kul med de gamla formarna.

    Kram

    SvaraRadera
  18. Gillar att titta in här hos dig så jag tänkte lägga upp dig i min länklista - hoppas det är ok? Hojta annars!

    Krya-på-dig-kramar!!
    Malin

    SvaraRadera
  19. Hoppas det är bättre nu:))

    Underbara inlägg på rad hos Dig!!
    Här är det kaos, jag vet inte vad jag gör egentligen....måste skriva julkorten nu, de ska ju postas imorgon...:))

    Kram kram Malin

    SvaraRadera
  20. Låter som ett intressant recept!
    Hoppas du känner dej bättre idag!
    Här är det brådis!!!
    Hela tiden pust!
    jAg hatar att stressa men vad gör man?
    Försöker varje år att intala mej att bara ta det lugnt och systematiskt!
    Men ack vad jag lurar mej själv!
    Just nu är det kaos!

    Ha en fin Kväll
    Kramar Kathrine

    SvaraRadera
  21. Beautiful decorations!I'm going to try this recipe! Thank you. Happy Holidays!

    SvaraRadera
  22. åh jag borde verkligen ta tag i det där pepparkaksbakandet!!!! kan jag få till en deg ikväll tro????

    Kram fina du <3

    SvaraRadera
  23. Pepparkakor är så gott, idag har vi haft julmat på jobbet. Blev många pepparkakor också, gott till glöggen.
    Kramar och krya på dig
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  24. JÄttefina pepparkaksformar och så gott med hembakta kakor kram

    SvaraRadera
  25. Oj vilken fin sida jag hittade här!
    Kul med reportagen ni har ju ett fin hem.
    Ha en skön kväll
    Annika

    SvaraRadera
  26. Hoppas att du snart kryar på dig riktigt ordentligt!

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  27. Hejsan Sandra!

    Gillar verkligen dina små anekdoter kring julfiranden och julbestyr från förr! Tur att man kan tagga ner lite och inte behöver göra allt "det där"... Julkärvar är ju fina , men de finns ju att köpa!

    Hoppas att du kryar på dig, min vän!

    Kramen Jenny

    SvaraRadera
  28. Heeeeeeeeeeeej!
    Tack för din gulliga kommentar!

    vad du är duktig som förberett en massa...det är så jag tänker att det ska bli varje år....men alltid sitter jag o ojar mig för allt jag inte gjort...fniss....
    Vilka underbara bilder du visar...och allt man lär sig här inne....hmm...jag måste nog in o kopiera all din text o lägga in den i en julskola mapp....
    Det är så himla kul att läsa...
    Kram o ha en underbar fredag!
    Katarina

    SvaraRadera
  29. Så mycket härlig historik och julkärlek härinne;) Kram Johanna

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad eller två.
Det gör mig väldigt glad.
Tack söta och varma kramar till er.
Sandra