10 december 2011

Myslördag

10 december: Julgrisen slaktas i svinottan.
Slakten av grisen ägde rum i tidigt otta. Redan vid två tiden på morgonen kunde det hända, att slaktaren anlände. Efter det han erhållit förtäring till vilken hörde åtskilliga supar brännvin så kallade slaktsupar, leddes grisen från stian in i köket, varest på "köksfyren" skållvattner kokade. Här vid ljuset av stickbloss "stacks" grisen och skållades. När grisen var skållad och rakad, bars den in i stugan, där uttagning av inälvor och styckning förrätades. Allt skulle vara klart innan det blev dager varefter kvinnornas arbete vidtog, som i regel undanstökades under dagen och kommande nattens lopp. Som en egendomlig sed kan nämnas, att vid tillredning av slakten , man allitd skar bort och kastades ut ett par småflikar, som finnas vid hjärtats övre bas och vilka benämdes olydnadsöron. Dessa fick inte ingå i "hackematen" för då blev barnen olydiga om de åt av dem.
 När man slaktade grisen så tog man vara på nästan allt. Av blodet så bakade man paltbröd, av inälvorna så lagade man sylta av. En del fläsk saltades ner och en del åt man färsk.
Inälvorna togs ut och rengjordes noggrant för att användas till blodkorv, fläskkorv och leverkorv. Istret togs om hand, det blev till flott, som ofta breddes på smörgåsarna istället för smör. Huvudet gjordes det en god sylta av, man blandade även in annat fläskkött i syltan
Hoppas ni inte har blåst och regnat bort, själv spenderades hela gårdagen inomhus och på eftermiddagen kom våra vänner och vi bakade pepparkakor, fudge och rocky road..
Det blev en mysig eftermiddag och kväll, med en stor sockerchock.
Idag blir det en dag hemma med inget speciellt inbokat, vi får helt enklet se vad som händer.
Nu får ni ha en mysig lördag, för det har jag tänkt att ha.
Vi ses imorgon igen!
Kram
Sandra

19 kommentarer:

  1. Intressant att läsa om gamla tider och traditioner! Ja, tänk, så det var tidigare och att tänka sej att de ju inte hade frys, när de skulle tillreda hela grisen på en gång....! Min farmor konserverade allt - vilket jobb!!!

    Härliga mysbilder och jag kan tro att det blev en och annan smakbit när ni gjorde pepparkakor och godis - en kul syssla tillsammans!
    Ha en skön helg!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Önskar dig detsamma, Sandra!
    Här har jag hållit på och piffat och hunnit med att laga till kalvsylta :)

    Kram från Australien♥

    SvaraRadera
  3. Såå mysiga bilder kul att få läsa om gamla traditioner det tackar man för ..... Ha en mysig lördag Kram Karina

    SvaraRadera
  4. Det är alltid kul att höra om hur man firade jul förr!
    Jag blåste nästan bort igår...

    kram o ha en fin dag!

    SvaraRadera
  5. Mysigt att läsa om gamla traditioner
    Idag ska jag ha pyssel lördag med min syster och våra döttrar mysigt
    ha en skön helg

    SvaraRadera
  6. Åhh så mysiga bilder, och så intressant att läsa om Julens förberedelser förr!
    Ha en fin Adventshelg
    Kramar Kathrine

    SvaraRadera
  7. Så mysiga jul bilder Sandra, en blå hyacint så fint!! Jag kör med bara vita, men ohhh så sugen jag blev på en blå nu :-)) Underbara bilder i förra inlägget på ditt skåp, så fint med lärk och fattigmans silver ihop, och den uppstoppade fågeln är urcharmig!!

    Ha en fin myslördag nu, de ska jag också ha :-))

    Kraaaaam P

    SvaraRadera
  8. Kan inte vara svårt att ha en mysig lördag i ditt härliga hem Sandra:))

    Myskram Malin

    SvaraRadera
  9. Mmm vilka härliga bilder du har idag Sandra. Här ska vi allt oxå ha en myslördag och försöka tillverka lite julgodis, rocky road som ni gjorde igår är ett måste.
    Ha de nu så mysigt, kram Ing-Britt

    SvaraRadera
  10. Hej Sandra
    Intressant å läsa :)
    Hoppas allt e väl....

    å missa nu inte....

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    De e kul att vara med :)
    VÄLKOMMEN :)
    Håkan

    SvaraRadera
  11. Hej, det var intressant läsning! Tänk hur annorlunda livet var förr..

    Ha en mysig kväll, vi ska äta julmiddag med T:s föräldrar. Sen ska jag jobba inatt..

    Kram

    SvaraRadera
  12. Vad härligt det låter med en icke planersd dag,hoppas att den har varit bra.
    Vad mysigt det är att läsa dina historier.
    Ses i morgon.

    Kram Thess

    SvaraRadera
  13. Vackra bilder, som vanligt! Hoppas ni fick en fin dag. Här har vi haft underbart vinterväder idag!
    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  14. Önskar dig detsamma och du är bara sååå bra. Ville bara säga det hihi!
    Kramkram

    SvaraRadera
  15. Hej Sandra!
    Vilket intressant inlägg, kul att få läsa om hur det gick till med slakten av julegrisen förr i tiden. Min pappa som växte upp under väldigt fattiga förhållanden i Finland under krigstiden har berättat att när de slaktade sina grisar brukade han dricka varmt grisblod! Blä, låter inget vidare om du frågar mig:)

    Hoppas du haft en mysig lördag!

    Vad fint med hyacinten i plåtburken

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  16. Ja du vi har grisen att tacka för mycket gott så här i jule tider men rocky road får vi kanske tacka leila för :)

    Ha de gott och mysigt!
    Kram Katha

    SvaraRadera
  17. Kul att läsa!!Fast jag äter inte kött själv....Kramen Lisbeth

    SvaraRadera
  18. God Morgon!

    finafina bilder.julgodis är ju TOKGOTT!


    K R A M

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad eller två.
Det gör mig väldigt glad.
Tack söta och varma kramar till er.
Sandra